Kototiimi Oy ja erittäin yhteisöllinen asuminen
Kototiimi Oy tuottaa yhteisöllistä asumista ja kotihoitoa sekä kotihoidon tukipalveluita. Toimimme Keisarinkodossa Piikkiössä ja uutena kotina aukeaa Kreivinkoto vuoden 2025 alussa Lietoon.
Olemme toimineet ja kehittäneet palveluita jo vuoden 2021 alusta alkaen. Yhteisöllinen asumisemme on erittäin toimintalähtöistä. Päivätoimintaa on paljon joka päivä, siis myös viikonloppuisin. Asukkaamme osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja asiat toteutetaan yhdessä. Myös asukkaiden läheiset ovat erittäin tervetulleita mukaan kaikkeen toimintaan.
Yhteisöllinen asuminen
Hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvasta yhteisöllisestä asumisesta säädetään sosiaalihuoltolaissa. Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa asiakkaalla on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa. Yhteisöllistä asumista järjestetään asiakkaalle, joka tarvitsee sitä alentuneen toimintakyvyn tai kohonneen hoidon ja huolenpidon tarpeen vuoksi johtuen korkeasta iästä, sairaudesta, vammasta tai muusta vastaavasta syystä.
Yhteisöllinen asuminen perustuu hyvinvointialueen asiakkaalle tekemään palvelutarpeen arviointiin, asiakassuunnitelmaan ja päätökseen yhteisöllisen asumisen järjestämisestä. Asunnon hallinta perustuu vuokrasopimukseen. Asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavat sosiaalipalvelut arvioidaan erikseen. Yhteisöllisessä asumisessa asiakkaiden palveluiden tarpeeseen ei ole vastaamassa yksikössä ympärivuorokauden läsnä olevaa henkilöstä. Yhteisöllistä asumista ei voi rinnastaa ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, vaikka kotihoidon palveluja on mahdollista järjestää myös yöaikaan esim. yöpartion avulla.
Hyvinvointialueen on varmistettava omavalvonnalla, että yhteisöllinen asuminen on laadukasta ja asiakkaan palvelutarpeeseen nähden riittävää ja että asiakkaiden oikeudet ja palveluntuottajien lakisääteiset velvollisuudet toteutuvat. Yhteisöllisen asumisen palveluntuottajalla on oltava riittävät ammatilliset, toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset toteuttaa laadukkaat ja asiakas- ja potilasturvalliset palvelut.
Palvelujen tuottaminen yhteisöllisessä asumisessa
Yhteisöllisessä asumisessa asiakkaiden tarvitsemat palvelut järjestetään asumisesta erillisinä sosiaalipalveluina tai muina asiakkaiden tarvitsemina palveluina. Yksittäisten asiakkaiden ja eri asiakasryhmien palvelutarpeet voivat poiketa toisistaan palvelujen tavoitteiden, sisällön ja määrän suhteen. Suuri osa yhteisöllisen asumisen asiakkaista tarvitsee kotihoitoa ja erilaisia tukipalveluja, osa voi lisäksi tarvita esimerkiksi sosiaaliohjausta tai sosiaalista kuntoutusta. Asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaamisessa pitää huomioida heidän mahdolliset erityistarpeensa kommunikoinnissa.
Yhteisöllisen asumisen asiakkaiden tarvitsemat palvelut voidaan organisoida ja toteuttaa eri tavoin. Palvelut voi tuottaa yksi tai useampi yksikön ulkopuolinen yksityinen tai julkinen palveluntuottaja. Palvelut voi myös tuottaa osin tai kokonaan toimintayksikön oma henkilöstö.
Sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta
Hyvinvointialue palvelunjärjestäjänä vastaa siitä, että yhteisöllisen asumisen asiakkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa, mutta sen toteuttamisesta voi vastata esimerkiksi järjestö tai yksityinen palveluntuottaja. Toimintayksikön vastuuhenkilö vastaa sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan toteuttamisen kokonaisuudesta.
Yhteisöllisen asumisessa asiakkaalla pitää olla mahdollisuus sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä mahdollisuus osallistua mielekkääseen, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan. Sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa ja heidän tarpeisiinsa perustuen. Sisällön pitää vastata asiakkaiden toiveita ja tarpeita sekä myös tukea sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä. Sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan pitää olla suunnitelmallista ja tavoitteellista ja sen tulee toteutua säännöllisesti. Sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta voi olla erilaista eri yksiköissä, ja sitä voidaan myös toteuttaa osittain yksikön ulkopuolella.
Yhteisöllisen asumisen omavalvontasuunnitelmasta pitää käydä ilmi sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan sisältö ja palvelun tuottamisen resurssit. Toiminnan sisältö ja asiakkaiden palvelujen tarve määrittää toteutukseen osallistuvan henkilöstön määrän ja osaamisvaatimukset.
Yhteisöllisen asumisen toimitilat
Yhteisöllisen asumisen toimitilojen pitää olla esteettömät ja turvalliset ja niiden pitää turvata asiakkaiden oikeus yksityisyyteen. Asuntojen varustelutason lähtökohtana on asiakkaiden tarpeet. Tämän lisäksi asumisyksikössä pitää olla yhteisiä tiloja. Yhteisten tilojen pitää mahdollistaa asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukainen sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta. Yhteisiä tiloja ovat esimerkiksi erilaiset ruokailutilat ja oleskelutilat sekä asiakkaiden tarpeita vastaava piha-alue.
Edellytykset yhteisöllisen asumisen toimitiloille
Asiakkaiden käytössä olevien sosiaalipalvelujen toimitilojen on tuettava asiakkaiden sosiaalista vuorovaikutusta. Toimitilojen suunnittelussa ja käytössä on huomioitava asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja edellytykset, esteettömyys ja yksityisyyden suoja. Tiloja suunniteltaessa on huomioitava, että asunnon koon pitää olla lähtökohtaisesti vähintään 20 neliömetriä. Asunnolla ei tarkoiteta soluasuntoa. Pariskuntien asunnon on oltava tätä isompi ja kahdelle henkilölle sopiva.
Asunnon pitää tukea itsenäistä selviytymistä ja apuvälineiden käyttöä sekä mahdollistaa tarvittaessa asiakkaiden avustamisen. Asunnoissa pitää olla omat wc- ja peseytymistilat sekä tarvittavat keittiötilat tai keittiövaraus. Asunnoissa pitää olla riittävästi tilaa asiakkaiden tarpeita vastaaviin arjen toimintoihin. Asuntojen varustelutason pitää vastata asiakkaiden tarpeita ja toimintakykyä sekä varmistaa asiakasturvallisuuden toteutuminen.
Yhteisöllisen asumisen omavalvonta
Omavalvonta on ensisijainen tapa valvoa ja varmistaa toiminnan laatu ja asianmukaisuus yhteisöllisessä asumisessa. Asiakas- ja potilasturvallisuuden ja lakisääteisten palvelujen varmistamiseksi hyvinvointialueen ja palveluntuottajan on yhteisöllistä asumista järjestäessä jatkuvasti omavalvonnallisesti seurattava ja arvioitava asiakkaiden toimintakykyä ja palvelujen tarvetta. Mikäli asiakkaan toimintakyvyssä ja palvelujen tarpeessa tapahtuu muutos, pitää hyvinvointialueella tehdä hänelle viipymättä palvelutarpeen arviointi ja päivittää asiakassuunnitelma sekä tehdä tarvittavat päätökset myönnettävistä palveluista.
Tiedot yhteisöllisen asumisen vaatimuksista on kopioitu Valviran sivulta. Koko asiasisällön löydät kohteesta:
Yhteisöllinen asuminen | Valvira