Keisarinkodon Hugo ja taistelu puutarhan herruudesta

Keisarinkodon Hugo

Keisarinkodon Hugo ja suuri taistelu puutarhan herruudesta

Keisarinkodon helmi on mukava takapihan puutarha pensaineen ja muine kasveineen. Asukkaat ja hoitajat viihtyvät ulkona yhdessä puuhaten. Viljelemme perunaa, mansikkaa, viinimarjoja jne.

Eräänä ei niin kauniina päivänä näimme jotakin kammottavaa, kun kurkkasimme pihalle ja arvioimme keliä. Huomasimme ikäväksemme, että olimme saaneet ilkeän, ovelan ja perin ikävän hyyryläisen terassillemme. Mikä onkaan se vihreä mato, joka söi hetkessä herukkapensaat lehdettömiksi? Se oli Hirvittävä Hugo. Aluksi Hugo herkutteli vain hiukan, mutta lopulta se kutsui perheen ja serkut mukaan mässäilemään ja teki selvää Keisarinkodon herukkalehdosta.

Keisarinkodon väki iski takaisin ja etsi tietoa ATK:n avulla. Lopulta tietoa oli niin paljon, että voitiin olla melko varmoja, ettemme ehkä pärjää noin monilukuiselle vastustajalle. Ensin tosin kokeiltiin torjua vihollista, koitimme lyödä sen takaisin koloonsa. Torjunnassa pensaat ruiskutettiin mäntysuovalla ja sen jälkeen kylmällä vedellä. Luimme, että ruiskutus pitää hoidella viimeistään viikko kukinnan jälkeen. Luonnonmukaisista keinoista mäntysuopavedellä ruiskuttaminen vähentää kuulemma myös toukkien määrää. 

Keisarinkodon Hugo

Keisarinkodon asukkaat tiesivät myös, että tuhkapölytys on tehokas, mutta parin tunnin kuluttua pensaat tulee huuhdella vedellä. Näin toimittiin ja pölytettiin niin perusteellisesti. Sitten huuhdeltiin.

Siitä huolimatta 1-2 cm pituiset vihreät Hugon sukulaiset söivät ja söivät. Ne vetivät ahneisiin kitoihinsa herukkapensaiden lehdet ja ahmivat herukkaparat paljaiksi lehtiruoteja lukuun ottamatta.

Pensaat eivät kuolleet, vaikka ne kaluttiinkin lehdettömiksi, mutta pitemmän päälle pensaiden voimavarat olivat koetuksella.

Taistelimme urhoollisesti koko kesän. Keisarinkodon väki luuli, että syksy ja talvi karkottaisi Hugon joukkoineen, mutta olimme taas väärässä. Hugon lapsoset talvehtivat toukkina maassa. Meidät oli lyöty. Hugo ja muut pienet hugolaiset voittivat.

Nyt mietimme otsat rypyssä miten saamme pensaat pois ja pääsemme ensi vuonna istutuspuuhiin. Hugo on lyötävissä vain hankkiutumalla eroon sen herkuista ja mullasta, missä se on joukkoineen mönkinyt.

Älä hymyile, tarinassa on opetus

Kun suuri vihollinen iskee, et ehkä voi sille mitään, mutta voit rakentaa uudelleen. Niin me Keisarinkodon väki olemme ajatelleet tehdä puutarhamme kanssa.

Nyt suunnitellaan mitä kaikkea kukin haluaisi yhteiseen puutarhaamme. Mitä tuoksuja, mitä makuja, mitä kaunista katseltavaa. Ensi keväänä nousee takapihalle uudet ihanat istutukset ja vahdimme, ettei vihulainen pujahda uudelleen paratiisiimme.

Hyvää kesää kaikille,
Keisarinkodon väki